Kariye’nin, 7 Ocak’taki törenle bir kısmının ibadete açılması Yunanistan’ı rahatsız etti. Atina yönetimi, Kariye’nin yeniden camii statüsüne kavuşmasına dair, “Türkiye bu hamlesiyle uluslararası kamuoyuna meydan okuyor.” açıkalamsını yaptı.
Atina yönetimi, İstanbul’daki Kariye’nin ibadete açılmasına tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kariye’nin camii olarak ibadete açılmasının “UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki statüsüne hakaret niteliği taşıdığı” savunuldu.
Tarihi yapının tüm insanlığa ait olduğu, dolayısıyla Türkiye’nin bu hamlesiyle “uluslararası kamuoyuna meydan okuduğu” ileri sürüldü.
Atina yönetimi, açıklamasında, “Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür.” dedi.
4. yüzyılda inşa edilen yapı, özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle bugünkü halini aldı. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan yapı, 1500-1945’te cami olarak hizmet verdi.
1948’de müzeye dönüştürülen Kariye’nin statüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ağustos 2020’deki talimatıyla tekrar camii olarak değiştirilmişti.
Bunun ardından başlatılan 4 yıllık restorasyon sürecinde birçok fresk ve mozaik otomatik perde sistemiyle örtülmüştü.
Kariye Camii, çalışmaların tamamlanmasının ardından Erdoğan’ın videokonferans yoluyla katıldığı 7 Ocak’taki törenle bir kısmı (harim bölümü) ibadete açıldı.
Ayasofya da 24 Temmuz 2020’de Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle camii olarak ibadete açılmıştı.