Böbrekler vücutta bir çeşit filtre görevi görürken aynı zamanda kanın temizlenmesinden sorumludur. Fazla miktarda tüketilen tuz, şeker ve asitli gıdalar böbrekler tarafından süzülmez ve böbrek taşını oluşturur. Uzmanlar, bazı besinlerin böbrek taşına neden olduğunu vurguladı. Peki, böbrek taşı olanlar ne yemeli, ne yememeli?
Vücuda alınan sağlıksız, sindirimi ve emilimi zor gıdalar böbrekler tarafından süzülemediğinde bulunduğu yere yapışıp kalabiliyor. Bu da bir dizi böbrek rahatsızlığına yol açıyor. Uzmanlar, dengeli ve sağlıklı beslenmenin böbrek taşı oluşumunu engellediğini savundu. İşte, böbrek taşı olanlar ne yememeli ve böbrek taşı yapan besinler bu yazımızda…
*Aşağıda sıralanan besin kaynaklarının aşırı tüketimine dikkat edilmesi nihai önem taşımaktadır. Bunun dışında abartmadan vücudun alması gerektiği kadarı bu besinleri tüketmek, direkt olarak böbrek taşı oluşumuna sebebiyet veremez.
OKSALAT İÇEREN YEMEKLER
Ispanak
Pancar
Kakao
Çikolata
Fındık
Badem
Kara lahana
HAYVANSAL PROTEİN İÇEREN GIDALAR
Kırmızı et
Tavuk
Balık
Yumurta
Süt ürünleri
AŞIRI TUZ
Hazır atıştırmalıklar
Konserve yiyecekler
Fast food ürünleri
Tuzlu krakerler
ŞEKERLİ MEŞRUBATLAR
Kola
Gazlı içecekler
Şekerli meyve suları
AŞIRI KALSİYUM İÇEREN BESİNLER
Süt
Peynir
Yoğurt
YETERSİZ KALSİYUM İÇEREN BESİNLER
Kalsiyum takviyeleri olmaksızın düşük yağlı süt ürünleri
AŞIRI C VİTAMİNİ
C vitamini takviyeleri
Turunçgiller (aşırı tüketildiğinde)
NOT: Unutmayın ki herkesin metabolizması farklıdır ve böbrek taşı riskini etkileyebilecek faktörler kişiseldir. Bu nedenle, sağlıklı bir beslenme planı oluşturmak ve doktor veya beslenme uzmanı ile danışmak her zaman önceliklidir.