Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği ilk Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER’in kabul testlerine başlandı. SİPER’in 2024 yılında envantere girmesi planlanıyor.
Türk halkının tüm gelişmelerini yakından takip ettiği hava savunma sistemlerinde bir adım daha atıldı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından 2018 yılında başlatılan SİPER Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (UMBHSFS) Projesinde kritik bir gelişme yaşandı.
KABUL TESTİ BAŞLADI
Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği ilk uzun menzilli hava savunma füze sistemi olan SİPER’in ‘kabul testi’ faaliyetleri başladı. ABD yapımı Patriot ve Rus yapımı S-400 ligindeki SİPER‘in 2024 yılı içerisinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi planlanıyor.
“SENEYE TÜRK ORDUSU KULLANIYOR OLACAK”
SİPER’in kabul testine ilişkin konuşan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol “SİPER’in bu günlerde kabullerini yapıyoruz. Seneye, Türk Ordusu kullanıyor olacak. Coğrafyamız; ‘Güçlü Ekonomi, Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye’yi” zorunlu kılıyor. Bugün dünyanın son 30 yıldaki bütün çatışma alanlarının hepsi, etrafımızda cereyan ediyor.” açıklamasında bulundu.
Gelecek yıl ÜRÜN-1 Füzesi ile envantere girmesi planlanan SİPER’in sonraki dönemde ise 150+ kilometre menzilli ÜRÜN-2 Füzesi başta olmak üzere farklı ‘önleyicilerle’ hizmette olacak.
SİPER HAVA SAVUNMA SİSTEMİ GENEL ÖZELLİKLERİ
Hava savunma planlama ve koordinasyon
Komuta kontrol kapsamında bilgilerin yönetimi ve dağıtımı
Birleştirilmiş hava resmi üretimi
Çoklu angajman ve ardışık ateşleme
Manuel/yarı otomatik/otomatik angajman
Dost Düşman Tanıma (IFF)
Tehdit değerlendirme ve silah tahsis
Otomatik teşhis yönetimi
Çoklu-hedef çoklu-radar füzyonu
Füzeler ile çift yönlü iletişim
Telli/telsiz haberleşme
Dik/eğik atış
Zorlu şartlarda görev yapabilme
HvBS ile arayüz, Radnet bağlantı
Taktik veri linkleri (Link-16, JREAP-C) ile üst komuta bağlantı
Gömülü simülasyon
Her biri 6 adet füze atabilen 8 adet FFS ile görev yapabilme