Facebook ve Instagram’daki siyasi reklamlar artık yapay zeka tarafından oluşturulan içerikleri açıklamak zorunda. Meta ayrıca reklamverenlerin yapay zeka destekli reklam araçlarını siyasi amaçlarla kullanmasını da yasaklıyor.
Önümüzdeki yıldan itibaren Facebook ve Instagram, siyasi reklam kampanyalarının deepfakes gibi yapay zeka tarafından üretilen içerikler içerip içermediğini açıklamasını zorunlu kılacak.
Söz konusu politika, yapay zeka tarafından üretilen siyasi reklamların kamuoyunu yanıltma potansiyelini önlemek üzere tasarlanmıştır. Günümüzün yapay zeka programları, uzlaşmacı veya skandal durumlar da dahil olmak üzere, başkan adaylarının gerçekçi görüntülerini kolayca oluşturabilmektedir.
YAPAY ZEKA TRUMP’I TUTUKLANIRKEN ÇİZMİŞTİ
Örneğin, yapay zeka görüntü oluşturucuları eski Başkan Donald Trump’ı tutuklanırken ya da mevcut ABD Başkanı Joe Biden’ı renkli bir mayo giyerken tasvir etmişti. Diğer sözde deepfake’ler, First Lady Jill Biden’ın kocasını kınaması da dahil olmak üzere, birinin sesini klonlayarak herhangi bir şey söyletebiliyor.
Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta, yanlış içerik barındıran ya da platform politikalarını ihlal eden siyasi reklamları zaten yasaklıyor. Ancak, bir noktaya değinmek için deepfake ve diğer yapay zeka hilelerine başvuran siyasi reklamlar için şirket, reklamveren jeneratif yapay zeka kullanımı konusunda açık olduğu sürece buna izin verecek.
Yeni politika, seçim kampanyaları ve sosyal konulara yönelik reklamlar için geçerli. Meta, uygun olan her siyasi reklamın karşısına bir açıklama yerleştirmeyi planlıyor. Şirket, “Bir reklamverenin gerektiği gibi açıklama yapmadığını tespit edersek, reklamı reddederiz ve tekrarlanan açıklama yapmama durumu reklamverene karşı cezalarla sonuçlanabilir,” diye ekledi.
Bunun tek istisnası, renk düzeltme veya görüntü kırpma ve keskinleştirme gibi küçük iyileştirmeler yapmak için yapay zeka yazılımı kullanılan siyasi reklamlardır. Bunlar için açıklama gerekmeyecektir.
META YAPAY ZEKA2NIN KULLANIM ALANLARINA DİKKAT EDİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ
Meta, Eylül ayında sorunun üstesinden gelmek için benzer bir politikayı yürürlüğe koyan Google’a katılıyor. Facebook da reklamverenlere, yapay zeka ile reklam oluşturma araçlarını siyasi amaçlarla ve konut, istihdam ve sağlık gibi diğer alanlarda kullanmaktan kaçınmalarını söyledi.
Şirket PCMag’e verdiği demeçte, “Bu yaklaşımın, potansiyel riskleri daha iyi anlamamıza ve düzenlemeye tabi sektörlerdeki potansiyel olarak hassas konularla ilgili reklamlarda Üretken Yapay Zekanın kullanımı için doğru önlemleri oluşturmamıza olanak sağlayacağına inanıyoruz” dedi.