Google DeepMind’ın hava durumu yapay zekası aşırı hava koşullarını daha hızlı ve daha doğru tahmin edebildi. Lee Kasırgası’nın Nova Scotia’da geleneksel yöntemlerin öngördüğünden üç gün daha erken karaya çıkacağını söyledi.
Bu yıl Dünya, iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşen rekor sayıda öngörülemeyen aşırı hava olayına maruz kaldı. Bunları daha hızlı ve daha doğru bir şekilde tahmin etmek, doğal afetlere daha iyi hazırlanmamızı sağlayabilir ve hayat kurtarmaya yardımcı olabilir. Google DeepMind’ın yeni bir yapay zeka modeli bunu kolaylaştırabilir.
10 GÜN ÖNCESİNE KADARKİ VERİLERİ TAHMİN EDEBİLDİ
Bugün Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Google DeepMind’ın GraphCast adlı modeli, hava koşullarını 10 gün öncesine kadar, mevcut altın standarttan daha doğru ve çok daha hızlı bir şekilde tahmin edebildi.
GraphCast, 1.300’den fazla test alanının %90’ından fazlasında Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) modelinden daha iyi performans gösterdi. Ve Dünya’nın troposferine (atmosferin en alt kısmı, çoğu hava olayının gerçekleştiği yer) yönelik tahminlerde GraphCast, yağmur ve hava sıcaklığı gibi hava durumu değişkenlerinin %99’undan fazlasında ECMWF’nin modelinden daha iyi performans gösterdi
En önemlisi de GraphCast meteorologlara aşırı sıcaklıklar ve kasırga yolları gibi koşullar hakkında standart modellerden çok daha önce doğru uyarılar sunabiliyor.
EYLÜL AYINDAKİ KASIRGAYI DA DOĞRU TAHMİN ETMİŞTİ
Google DeepMind’da araştırma görevlisi olan Rémi Lam, Eylül ayında GraphCast’in Lee Kasırgası’nın Nova Scotia’da karaya çıkacağını dokuz gün önceden doğru bir şekilde tahmin ettiğini söylüyor. Geleneksel hava tahmin modelleri kasırganın Nova Scotia’ya ulaşacağını sadece altı gün önceden tespit etmişti.
Google DeepMind’da araştırma başkan yardımcısı olan Pushmeet Kohli, “Hava tahmini, insanlığın çok uzun zamandır üzerinde çalıştığı en zorlu sorunlardan biri. Ve son birkaç yılda iklim değişikliğinde yaşananlara bakarsanız, bu inanılmaz derecede önemli bir sorun” dedi.
Google DeepMind da GraphCast’i açık kaynak haline getiriyor. Yapılan açıklamada
“İklim değişikliği artarken, bu kadar çok hesaplama lüksüne sahip olan büyük kuruluşların da bilim camiasına geri vermeyi düşünmesi çok önemli” denildi.