Dünya Yeni Bir Tehlikeyle Karşı Karşıya! Maymun Çiçeği Virüsünden Korunmanın Yolu

Dünya Yeni Bir Tehlikeyle Karşı Karşıya! Maymun Çiçeği Virüsünden Korunmanın Yolu

Dünya Yeni Bir Tehlikeyle Karşı Karşıya! Maymun Çiçeği Virüsünden Korunmanın Yolu
REKLAM ALANI
Yayınlama: 16.08.2024
A+
A-

Dünya Yeni Bir Tehlikeyle Karşı Karşıya! Maymun Çiçeği Virüsünden Korunmanın Yolu

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü nedeniyle küresel çapta acil durum ilan etti. Uzmanlar, bu virüsün Covid-19’dan daha ölümcül olduğunu belirtiyor. Maymun çiçeği virüsünden korunmanın en etkili yolunun çiçek aşısı olduğu vurgulanıyor. Dünya, Covid-19’un yaralarını sararken şimdi yeni bir salgın tehdidi ile karşı karşıya.

Maymun çiçeği hangi ülkelerde görüldü? Tehlike yayılıyor! Maymun çiçeği  nasıl bulaşır? - Ekonomim

Küresel Halk Sağlığı Acil Durumu İlan Edildi

Maymun çiçeği virüsü, Afrika’da 524 kişinin ölümüne neden oldu ve DSÖ, bu durumun uluslararası halk sağlığı acil durumu oluşturduğunu açıkladı. İlk kez Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde bildirilen virüsle ilgili DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil durum tavsiyesinde bulundu.

Covid-19’dan Sonra Yeni Bir Tehlike

Maymun çiçeği virüsü, hem insanlardan hem de hayvanlardan bulaşabiliyor. Uzmanlar, bu virüsün Covid-19’dan daha ölümcül olduğunu ve yayılma potansiyelinin yüksek olduğunu belirtiyor. Virüsün belirtileri, kaşıntı ve kabartı ile su çiçeği veya sivrisinek ısırmasıyla karıştırılabiliyor.

Korunma Yöntemleri ve Aşıların Önemi

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, maymun çiçeği virüsünün ölüm oranının geçen yıl yüzde 1’in altında iken, şu anda yüzde 5 civarına yükseldiğini belirtti. Prof. Dr. Yavuz, 1980’li yıllarda sona erdirilen çiçek hastalığı nedeniyle kullanılan çiçek aşısının yeniden ülkemize getirilmesi gerektiğini vurguladı. Çiçek aşısı olan kişiler ve 1980 öncesi doğanlar virüse karşı daha dayanıklı olabilir.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Türkiye’deki Durum ve Belirtiler

Türkiye’de maymun çiçeği virüsü ilk kez 2022’de görüldü. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, şu anda bir alarm durumu olmadığını belirtse de, uzmanlar vaka sayılarının arttığını ve özellikle erkek eşcinseller arasında yayılma görüldüğünü ifade ediyor.

Virüsün Bulaşma Yolları ve Belirtileri

Maymun çiçeği virüsü, ten teması, solunum damlacıkları, kişisel eşyalar ve hayvan ısırıkları yoluyla bulaşabilir. Virüsün yaygın belirtileri arasında ateş, vücutta kabarcıklar, halsizlik, baş ve sırt ağrısı, öksürük ve burun tıkanıklığı yer alıyor.

Korunma Stratejileri

Virüsten korunmanın en etkili yolu çiçek aşısı olmaktır. Ayrıca, tanımadığınız kişilerle cilt teması ve özel eşyaların kullanılmasından kaçının. Virüs taşıyan hayvanlardan uzak durun ve hasta kişilerle temas ettiğinizde ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. Kişisel hijyene dikkat etmek de büyük önem taşıyor.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.