Yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 12. Kalkınma Planı dahilinde, Adalet ve Güvenlik alanlarındaki önemli projeler için yapay zeka teknolojisinden yararlanılacağı açıklandı.
TBMM’ye sunulan 2024-2028 dönemine ilişkin 12. Kalkınma Planı’nda daha özgürlükçü, kapsayıcı ve demokratik yeni bir Anayasa hazırlanması hedefine yer verildi, mevcut Anayasa’daki temel hak ve özgürlüklerin de güçlendirileceği vurgusu yapıldı.
12. Kalkınma Planı ile hukuk alanında yeni adımlar atılacağının müjdesi verildi. Açıklanan kalkınma planında tüm dünyada devrim niteliğinde bir öneme sahip olan yapay zeka teknolojisi adalet hizmetlerinde kullanılacağı ifade edildi.
ADALET HİZMETLERİNDE YAPAY ZEKA KULLANIMI ARTACAK
Yargıda dijital dönüşüm, 12. Kalkınma Planı’yla sürdürülmeye devam edecek, adalet hizmetlerinde yapay zekanın kullanımı artırılacak.
Yapay zekanın getirdiği imkanlar dikkate alınarak karar destek sistemleri güçlendirilecek, yapay zeka uygulamalarının etik ve hukuki çerçevesi oluşturulacak.
Öte yandan bilişim teknolojileri üzerinden duruşmalara katılım sağlanmasına imkan veren sistemler yaygınlaştırılacak.
HUKUK FAKÜLTELERINE GIRIŞTE BAŞARI SIRALAMASI YÜKSELTILECEK
12. Kalkınma Planı’na göre, hukuk eğitiminin kalitesinin artırılması adına adımlar atılacak, hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralamasının aşamalı olarak yükseltilmesi sağlanacak.
Etkili bir öğrenim metodu olan hukuk klinikleri uygulaması da hukuk fakültelerinde yaygınlaştırılacak.
Öte yandan “hukuki dayanak oluşturma” ve “hukuk yöntem bilimi”nin tüm hukuk fakültelerinde zorunlu ders haline getirilmesi sağlanacak, hukuk eğitiminin kapsamı ve süresi gözden geçirilecek.
ADLI TIP KURUMUNUN KAPASITESI GÜÇLENDIRILECEK
Planda yer alan hedefler doğrultusunda, adli tıp hizmetlerinin etkinliğinin arttırılması amacıyla Adli Tıp Kurumunun kapasitesi güçlendirilecek, yeni bilim üniteleri ile ihtisas kurulları kurulacak.
Yargı ve kolluk teşkilatları ile Adli Tıp Kurumu arasındaki iletişim güçlendirilecek, adli tıp hizmetlerinde de yapay zeka daha etkin kullanılacak.