17 Maddelik Teklif TBMM’ye Sunuldu: Sahipsiz Saldırgan Köpekler Uyutulacak

17 Maddelik Teklif TBMM’ye Sunuldu: Sahipsiz Saldırgan Köpekler Uyutulacak

17 Maddelik Teklif TBMM’ye Sunuldu: Sahipsiz Saldırgan Köpekler Uyutulacak
REKLAM ALANI
Yayınlama: 12.07.2024
A+
A-

17 Maddelik Teklif TBMM’ye Sunuldu: Sahipsiz Saldırgan Köpekler Uyutulacak

TBMM Başkanlığı’na sunulan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeleri içeriyor. 17 maddeden oluşan teklifin detaylarını açıklayan AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, “Sahipsiz saldırgan köpeklere ötenazi uygulanacak” ifadelerini kullandı.

Sokak Hayvanları İçin Ne Yapabiliriz? | İslam ve İhsan

TBMM Başkanlığı’na sunulan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, 17 madde içeriyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifle ilgili, “Görüşler ve beklentiler toplandı, rapor hazırlandı ve cumhurbaşkanımıza iletildi. Yasa teklifimiz son halini aldı. 17 maddelik yasa teklifimiz, tarım komisyonu ve genel kurulda değerlendirilecek” dedi.

Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler açıklamalarda bulundu: 

“TBMM’de kabul edilen ev hayvanlarına dair sözleşme var. Hükme bağlanmış pek çok olay ve karar var. Kanunumuz sokak hayvanlarını bakım evine almayı, kısırlaştırılmayı, aşılanarak, sokağa bırakılması gibi uygulama var. 20 yıllık tarihinde raporlara baktığımızda 2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeğinin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın sokak köpeğinin sahiplendirildiğine dair raporumuz var. Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda

Belli ilçelerimizde karantina uygulanan, kuduz köpek nedeniyle karantina uygulaması yapılmak zorunda kaldı. Mevcut durum böyleyken bakanlık raporuna göre birçok kazanın meydana geldiği, bu kazalarda vefat eden vatandaşımızın sayısını 50-55 olduğu ortaya çıktı.

Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitler var. Belli alanlarda, insanlarımızın yürüyüş yaptığı alanlarda çok sayıda köpeğin dışkısı toplumu tehdit edecek haline geliyor. Bu hastalıklar nedeniyle ameliyatlar yapılacak seviyede tahribatlara yol açıyor.

Merkezinde insan, hayvanı koruma, toplum sağlığını koruma başlığını getiriyoruz. Bu tanımlama devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştiriyoruz. Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması. Sahiplendirme noktasında bakanlığımızın destek vereceği bir programı hayata geçireceğiz.”

“REHABİLŞTE OLAYAN KÖPEKLERE ÖTENAZİ UYGULANACAK”

“Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan, anatomik yapısı bozulmuş, ırksal özelliği itibarıyla sahiplendirilme imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötanazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz.”

“TÜM YETKİ BELEDİYELERDE”

“Tüm bu süreçlerde sokaklardaki hayvanlarla ilgili yetki belediyelerindir. Bakım, beslenme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz.”

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.